background
logotype

3D Printen

Een nieuwe hobby die ik (Ronald dus weer) sinds augustus 2017 volg is het 3D printen. Ik heb daarvoor een jaar of drie nodig gehad om uiteindelijk hier mee te beginnen.

Aanvankelijk had ik de meeste interesse voor een 3D printer zo rond de 600 tot 700 euro en mijn probleem was steeds maar, "ga ik er dan genoeg mee doen?". Dat was wat anderen me vroegen en eerlijk gezegd ik vroeg het mezelf ook steeds af. Ik weet natuurlijk ook wel dat je zo'n printer ook goedkoper kunt krijgen maar meestal is het dan een zelfbouw kit en daar heb ik eigenlijk de skills en het geduld niet echt voor. Kortom ik ben eigenlijk drie jaar bezig geweest mezelf te overtuigen dat ik er genoeg mee wou doen.

De ene keer was ik er van overtuigd en de andere keer twijfelde ik daar ernstig aan. Maar goed drie jaar lang websites kijken en YouTube filmpjes kijken en praten met mensen die er verstand van hebben. Maar de verhouding prijs en twijfel deden me maar niet besluiten. Totdat ik tegen een printertje aan liep dat hele behoorlijke reviews kreeg, want let op!, er bestaan geen 3D printers die uit zichzelf een perfecte print maken, je moet dus experimenteren en geduldig zijn. Dat printertje kost 299 euro en is eigenlijk gebruiksklaar en wordt ook nog eens met redelijk wat filament (het printbare plastic dus) geleverd zodat je ook echt gelijk kunt beginnen. Enige nadeel het is het huismerk van een voor mij niet favoriet bedrijf. (maar daar ga ik verder niet op in)

Het is de Renkforce RF100 geworden: (overigens het is vandaag 31 oktober 2017 en ik lees dat er in elk geval twee nieuwe RF100's uit komen, groter printbed is de grote winst bij de nieuwe modellen al zijn ze wel wat duurder ook)

Renkforce RF100   Renkforce RF100 2

Inmiddels heb ik hem dus al even en ik print nagenoeg elke dag en ik vind het werkelijk te gek, en niet alleen ik maar ook Bettina, die eerst natuurlijk skeptisch was, ziet inmiddels de enorme voordelen. Je kunt er nagenoeg alles wat je maar van plastic kunt maken mee printen, zolang het maar binnen de maximale afmetingen van de printer blijft. Bij deze printer is dat 100x100x100 mm. En mocht het object groter zijn dan kun je delen aan elkaar lijmen. En zo heb ik inmiddels al een 100 zaken geprint. Zaken die je kunt downloaden op http://www.thingiverse.com of zelf ontwerpen op b.v. http://www.tinkercad.com of eventueel zelfs zaken die op het bijgeleverde SD kaartje staan. Later hoop ik nog meer over deze hobby te schrijven, nu rest me nog de opmerking dat Bettina bijvoorbeeld hierdoor nu geïnteresseerd is geraakt voor het werken met een 3D pen, dus die hebben we inmiddels ook aangeschaft alleen ben ik de enige die hem tot zover gebruikt. Leuk toch als je wat hobbies deelt met elkaar?

Even wat voorbeelden van geprinte zaken zover:

klem camera Lekbak Slush maatbeker popcorn

Je vindt door mij ontworpen zaken, om te printen met een 3D printer terug in mijn Thingiverse profiel en dat kun je hier vinden:

Mijn Thingiverse account

2018  Familie Cremers   globbers joomla templates